Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. skąd wzięła się kawa Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film