Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednakowoż również bardzo dobrze wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z właściwą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To imponująca alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Dodatkowym atutem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są doskonałą przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu